De kracht van intuïtie

Hoe neem jij je beslissingen? Volg jij je intuïtie, of ga je voor denkkracht? Stel je staat in de rij van een kassa en je besluit toch maar de rij ernaast te nemen omdat deze net snellere aansluiting heeft. Dan kom je erachter dat het wel heel erg lang duurt voordat je geholpen wordt. En de rij waar je aanvankelijk stond? Je zou nu al naar buiten lopen met je spulletjes. Herken je dit?

Ap Dijksterhuis geeft in zijn boek “het slimme onbewuste” argumenten om niet te veel of te lang stil te staan of te redeneren. Alleen dan kan je voor jezelf de beste keuze maken. Mensen die te lang nadenken over keuzes die ze worden voorgelegd, zijn het minst tevreden over de uitkomst. Een verklaring hierbij is dat als je veel nadenkt je ervoor zorgt dat bepaalde argumenten belangrijker gemaakt worden dan ze eigenlijk zouden zijn. Vaak wordt de waarde van de ratio niet betwijfeld. De kracht van intuïtie moet het hierbij ten onrechte afzien.

Zie ons onbewuste in het leren als je bondgenoot. Als je niet teveel nadenkt over wat er in je opkomt en je gewoon doet, doe je je onbewuste recht, aldus Joost Crasborn in zijn boek over coachend leidinggeven.

Een week geleden rondde ik mijn vierde en laatste les borstcrawl af. Bij de tweede les moest ik aan de slag met de armen, benen en de ademhaling tegelijk. Ik kon maar niet wennen aan het ritme van mijn ademhaling met de bewegingen van de armen en benen. Ik dacht hier te lang bij na. In mijn hoofd telde ik de slagen, adem elke drie armoverhalen, de ene keer dus naar links en de volgende keer naar rechts om de stabiliteit in het water te behouden. Focus op insteek, doorhaal en uitduw. Het lukte maar niet. Gefrustreerd als ik was zag ik de bui al hangen. Wordt dit wel wat?

Twee dagen later tijdens mijn oefensessie in het zwembad ging het in een keer goed. Wat was er gebeurd? Ik dacht er gewoon niet bij na. Ik kon met gemak een baantje zwemmen zonder dat ik bezig was in mijn hoofd met mijn ademhaling, arm en beenslag. Belangrijk dus om te vertrouwen op je onbewuste leerproces, je intuïtie. Zo wordt je eigen denken niet je grootste tegenstander.

Toch wordt intuïtie meestal niet gebruikt. En juist de beste beslissingen maak je als je naast het denken ook je gevoel wat bij je opkomt, je intuïtie, inzet. Dit is allemaal wetenschappelijk bewezen. Een boek dat ik eerder benoemde en van harte aanbeveel is ‘het slimme onbewuste’ van Ap Dijksterhuis.

Het hebben van een goede intuïtie is zeer waardevol. Als je denkt deze niet te bezitten of te herkennen kun je je trainen in het ontwikkelen en hanteren van je intuïtie. Dit vormt de basis van een samenwerking tussen je ratio en je intuïtie waardoor je ook makkelijker beslissingen neemt en beter leert omgaan met de onzekerheden in het dagelijks leven. Spreekt dit je aan? Neem je besluit en denk hier niet teveel bij na 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.